A Collective Sandbox is inmiddels omgedoopt tot Zandbak Eindhoven. Met co-financiers AM, Amvest, Prorail, EDGE en gemeente Eindhoven wordt gefocust op de ontwikkeling in het Stationsgebied-Zuid. Het doel van het project is te laten zien dat het stedelijke maakproces tegelijk een dynamische ervaring kan bieden voor de gemeenschap in die stad. Verschillende interventies zullen in 2020 gerealiseerd worden om dit doel te bereiken.
De ontwikkeling van het Stationsgebied-Zuid is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de stad Eindhoven en voor haar inwoners. Dit project richt zich erop dat de ‘community’ die gebruik maakt van het Stationsplein deze ontwikkeling niet alleen van achter een hekwerk mee kan maken. Project Zandbak Eindhoven poogt een collectief gevoel van eigenaarschap te creëren bij dit steeds belangrijker wordende gebied, door van de bouwplaats een toegankelijk onderdeel te maken van de publieke ruimte. Het proces wordt zo zichtbaar en gedeeld door en voor bestaande Eindhovense inwoners, toekomstige bewoners, passanten en andere gebruikers van het gebied.
Het idee is om een programma met openbare evenementen te organiseren, voor en tijdens de ontwikkeling van het gebied. Vanwege de verschoven planning van de bouw zullen de activiteiten binnen dit pilot-project worden uitgevoerd nog vóór het bouwproces zelf van start gaat. Het programma bestaat uit een audiotour op het Stationsplein, een buitenbioscoop, verrekijkers waarmee je in de toekomst kunt kijken en de open oproep ‘Goed Plan’ waarvoor inwoners van Eindhoven zelf een idee kunnen inbrengen.
Als je in contact wil komen kun je mailen naar: info@zandbak-eindhoven.nl telefoonnummer op aanvraag.
Groepsleden van dit project:
Bernhard Lenger
is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven in de richting Man and Leisure. Als ontwerper richt hij zich op het verbinden van het ontwerpwereld met de wereld van internationale wetgeving, politiek en mensenrechten. Dit doet hij vanuit de overtuiging dat ontwerpers een positieve impact kunnen hebben op maatschappelijke opgaven en vanuit hun creatieve proces mogelijk systeemverandering teweeg kunnen brengen.
Margriet Craens (Eersel, 1988)
woont en werkt in Eindhoven. Na haar studie Nederlandse literatuur in Amsterdam en Beeldende Kunst in 's Hertogenbosch, werkt ze op het gebied van kunst, design, eten en tekst. Ze is een van de initiatiefnemers van het culturele initiatief en restaurant Wall Street (in Eindhoven). Startpunt voor haar autonome werk is vaak de dubbele blik op de wereld om ons heen. Die kan kritisch zijn, maar nooit zonder daarbij ook humor in te zetten. Sinds haar afstuderen nam ze deel aan verschillende tentoonstellingen in Nederland, Thailand, Duitsland en de VS.
Vitor Freire en Paolo Patelli zijn betrokken geweest bij de idee-ontwikkeling voor dit project vanuit de Toren van Babel, maar niet bij de uitvoering van Zandbak Eindhoven.
Vitor Freire
is afkomstig uit Brazilië en werkzaam als creatief directeur in Amsterdam, waar zijn design-fictionstudio Imagination of Things gevestigd is. De studio combineert experience design en creatieve technologie om dialoog aan te wakkeren. Hij ontwerpt graag choreografieen voor interactie, is gepassioneerd over stedelijke ontwikkeling, culturele mashups en metaforen voor stedelijke weerbaarheid. Hij heeft een master gedaan in Interactive Communications (ITP / NYU) en heeft o.a. gewerkt in Sao Paulo, New York, Boulder, Straatsburg, Lissabon, Amsterdam, Maastricht en Eindhoven.
Paolo Patelli (Italië, 1984)
is architect en werkzaam op het gebied van ruimtelijk ontwerp, academisch en artistiek onderzoek en onderwijs. Zijn werk is een transdisciplinaire verkenning van de relaties tussen de stedelijke, technologische en natuurlijke omgeving. Door middel van universele vragen, behandelt hij architectuur als een kritische ruimtelijke oefening. Hij is gepromoveerd aan Politecnico di Milano en momenteel Associate Lector "Places and Traces" aan Design Academy Eindhoven en docent aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2017/18 was hij artist-in-residence aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.
-
Stakeholder presentatie
26 februari 2019