medewerkers
-
-
Brendan Vos (hij/hem, hen/hun)
beleidsmedewerker06 14 61 55 54 (ma t/m do) -
-
Sanne Reiniers (zij/haar)
medewerker communicatie & projecten06 22 54 74 07 (ma, di, do, vr) -
-
Winus Rutters (hij/hem)
beleidsmedewerker06 14 61 55 39 (ma, di, do, vr) -
Nico de Kimpe (zij/haar)
beleidsmedewerker06 18 62 48 79 (ma t/m do) -
Judith Groenewoud (zij/haar)
management assistente06 46 41 36 34 (ma t/m vr) -
Fleur van den Heuvel (zij/haar)
secretaris Cultuurraad06 81 10 98 37 (ma, di, do) -
raad van toezicht
Gemeente Eindhoven heeft op 1 juli 2023 drie nieuwe leden voor de Raad van Toezicht benoemd.
Marianne de Bie (voorzitter)
Marianne de Bie is directeur Gezond en Veilig Opgroeien bij Dienst Gezondheid en Jeugd Zuid-Holland-zuid. Ze heeft al meer dan 30 jaar ervaring binnen het sociale domein en werkte onder andere bij de GGZ en Bureau Jeugdzorg. Een bestuurlijke functie bekleedde ze 8 jaar lang als wethouder in Breda met in haar portefeuille: jeugd, onderwijs, werk en inkomen, cultuur en erfgoed. Cultuur ziet ze ook terug in haar rol als voorzitter bij jeugtheatergezelschap Artemis.
Denise Horsten
Denise Horsten heeft al meer dan 18 jaar ervaring in bedrijfskundige rollen als o.a. Senior Programma Manager en Finance business partner. Ze heeft ruime ervaring in het advies geven, initiëren, vormgeven & implementeren van veranderprogramma’s (incl. digitalisering) en bouwen en onderhouden van relaties. Ook is ze bevlogen op het gebied van duurzaamheid. Zo werkte ze al voor bedrijven als Deloitte, Achmea, DSM en Ahold. Ze heeft ervaring in toezichthoudende rollen waaronder Cubiss waar ze in 2023 afscheid van neemt.
Marianne Driessen
Marianne Driessen is een ondernemer die zich graag inzet voor maatschappelijke vraagstukken, het publieke domein, leiderschap en innovatie. Ze is eigenaar van Driewerf Training & Advies uit Eindhoven, waarbij ze leiders en organisaties ondersteunt die op zoek zijn naar manieren om beweging, innovatie en vernieuwing in hun organisatie te brengen. Daarnaast is ze Lid van de Raad van Toezicht van het Koninklijk Epilepsiefonds en mentor van startende en ervaren ondernemers.
Het register van nevenfuncties is hier te vinden.
Statuten artikel 10 lid 18
“De leden van de Raad van Toezicht worden benoemd voor een periode van (maximaal) 4 jaar en zijn na hun aftreden voor maximaal één volgende periode van (maximaal) 4 jaren herbenoembaar.”
Het rooster van aftreden is hier te vinden.
Code of Cultural Governance
Aftreden kan max. 1 per 16 maanden bij een zittingsperiode van 4 jaren zou kunnen aftreden zonder de competentie van het orgaan in gevaar te brengen.
cultuurraad
Reglement & Protocol:
De Cultuurraad adviseert over subsidieaanvragen die we ontvangen voor de Subsidieverordening 2025-2028, met uitzondering van aanvragen voor het Snelgeld, Noodsteun en aanvragen van Gilden. De Cultuurraad staat onder leiding van een onafhankelijke voorzitter en bestaat uit ten minste 21 leden. Per subsidieronde wordt een commissie integrale afweging samengesteld.
Bij een subsidieaanvraag formuleren steeds tenminste 3 leden van de cultuurraad onafhankelijk van elkaar een schriftelijk pre-advies. Samen met de subsidieaanvraag vormen deze adviezen de input voor de Commissie Integrale Afweging. Deze commissie brengt onder voorzitterschap van voorzitter Bas van Spréw een definitief advies uit over de subsidieaanvraag. De directeur-bestuurder van stichting Cultuur Eindhoven, Tanja Mlaker, besluit op basis hiervan of een subsidieaanvraag wordt toegekend.
Het rooster van aftreden vind je hier.
Het besluit van de benoeming van de adviescommissie is hier te vinden.
Het reglement van de Cultuurraad vind je hier.
Het adviesprotocol van de Cultuurraad vind je hier.
In 2021 heeft de Cultuurraad een Cultuurverkenning uitgevoerd. Die publicatie vind je hier.
Samenstelling:
We zijn in 2025 op zoek naar nieuwe leden voor de Cultuurraad. De hele vacature vind je hier.
Een overzicht van de indeling van de adviescommissies voor de projectrondes in 2025 vind je hier.
Een overzicht van de indeling van de adviescommissies voor de subsidieronde Programma’s 2025-2026 vind je hier.
Een overzicht van de indeling van de adviescommissies voor de subsidierondes in 2024 vind je hier.
Voorzitter:
Bas van Spréw de voorzitter van de Cultuurraad. Bas van Spréw is interim-manager, spreker en dagvoorzitter/moderator. De afgelopen jaren werkte hij als directeur/stadsdeelsecretaris van Amsterdam Zuidoost en als programmadirecteur van de fusie Amsterdam en Weesp. Daarvoor was hij adjunct-directeur Kunst, Cultuur en Lokale media bij de gemeente Amsterdam. Hij is werkzaam geweest bij Fontys Hogescholen als projectleider van cultuurhistorisch en landschapskundig onderzoek en als adviseur op het gebied van erfgoed en beleid. Bas van Spréw is afkomstig uit Brabant en heeft jarenlang in Tilburg gewerkt en gewoond.
Hieronder vind je alle omschrijvingen omtrent de Cultuurraad-leden.
1. Aiman Hassani, woont in Utrecht.
Aiman is mede-oprichter en co-directeur van de culturele instelling wedowe. Als filmmaker en D&I expert, werkt hij intensief in de velden van diversiteit, inclusie en talentontwikkeling. Naast zijn rol bij wedowe, heeft hij ook gewerkt met diverse instellingen, hen adviserend over hun D&I-beleid en helpt hij bij het ontdekken en ontwikkelen van jong talent.
2. Charley Peereboom, woont in Eindhoven.
Werkt als project manager bij een social, digital reclame bureau. Haar professionele expertise ligt in de creatieve industrie, met name in mode en nieuwe (social) media. Daarnaast heeft zij door haar opleiding en werkervaring kennis van ondernemerschap.
3. Danielle Lemaire, woont en werkt in Eindhoven bij stichting Complex.
Danielle Lemaire is kunstenaar, docent en curator en haar specialisatie en expertise liggen op het gebied van beeldende kunst en geluidskunst. Ze heeft een eigen label/kleine uitgeverij ‘Inner Landscapes’. Als mentor geeft ze lessen op het gebied van tekenen, o.a. als gastdocent aan de Design Academy.
4. Elsje Okhuijsen, woont in Eindhoven.
Elsje Okhuijsen heeft een master in Sociologie en een breed netwerk in de kunst- en cultuursector van Eindhoven. Ze heeft veel ervaring opgedaan bij verschillende culturele instellingen en binnen meerdere disciplines. Daarnaast heeft ze veel expertise op het gebied van analyse en deskresearch.
5. Fiona Zachariasse, woont in Berlicum.
Is opgeleid als kunsthistorica en archeologe en heeft veel ervaring in de museale sector. Ze heeft daarbij een professionele expertise opgebouwd in met name beeldende kunst, design en erfgoed. Het bereiken van een breed publiek, bijvoorbeeld door educatie, is daarbij een belangrijk aandachtspunt.
6. Goska Isphording, woont in Eindhoven.
Goska Isphording is klaveciste die zich toelegt op hedendaagse muziek en nieuwe media. Tevens is ze lid van meerdere muziekgezelschappen, waaronder The Riot Ensemble in Londen. Ze is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.
7. Guus van der Velden, woont in Eindhoven.
Guus woont en werkt in Eindhoven als beeldend kunstenaar en heeft aan een groot aantal groeps- en solotentoonstellingen meegedaan. In 2020 heeft hij galerie lxhxb opgezet. Daarnaast skateboardt hij al meer dan twintig jaar.
8. Judith Boessen, woont in Maastricht.
Judith Boessen is hoofd van de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving bij ArtEZ. Haar expertise ligt binnen de kunsteducatie. Daarnaast werkte zij jarenlang als hoofdredacteur van het blad Kunstzone en is ze momenteel l9d van de adviescommissie van Fonds voor Cultuurparticipatie.
9. Koen Hilberdink, woont in Amsterdam.
Koen Hilberdink is adviseur, interim-manager en auteur bij Cultureon, een kennisplatform voor professionals in de culturele sector. Zijn expertise bevindt zich met name op het gebied van governance van culturele organisaties, educatie en het implementeren van beleid inzake diversiteit/inclusiviteit en fair practice.
10. Luc de Rooy, woont in Elsloo.
Luc de Rooy heeft als expertise letteren. Hij is momenteel werkzaam als uitgever bij Uitgeverij Karaat en werkt veel als vertaler. Daarnaast heeft hij veel ervaring binnen deze expertise bij culturele/literaire festivals.
11. Maaike van Steenis, woont in Rotterdam.
Werkt als trainer en coach voor kunstenaars en culturele organisaties op het gebied van marketing en ondernemerschap. Daarnaast geeft ze het vak ondernemerschap op Fontys Hogescholen. Hiervoor was ze als zakelijk leider en fondsenwerver voor verschillende theaterprojecten en trad ze op als performance-dichteres.
12. Maartje Valk, woont in Den Haag.
Maartje Valk werkt freelance als adviseur voor de non-profit sector. Haar expertise ligt op het gebied van fondsenwerving en strategie. Ze houdt zich veel bezig met thema’s als inclusiviteit, duurzaamheid en governance.
13. Marcel Jansen, woont in Oud-Zuilen.
Na een studie muziekwetenschap en kunstmanagement heeft Marcel gewerkt als educatief uitgever en bestuurder in de cultuursector. Momenteel is hij directeur-bestuurder van Cultuurbedrijf Noordoostpolder, een multifunctionele culturele organisatie met een theater, museum (werelderfgoed Schokland), kunstenscholen en kunstuitleen. Hij is geboren in Brabant en getogen in Eindhoven en houdt zich naast zijn werk nog steeds veel bezig met klassieke, en dan met name vocale, muziek.
14. Maria Kapteijns, woont in Eindhoven.
Beeldend kunstenaar met een master in Cultuurwetenschappen. Naast haar eigen grafiekpraktijk zijn kunst en cultuurfilosofie ook aandachts- en interessegebieden. Ze is voorzitter van de stichting Grafein en nationaal en internationaal actief als curator-organisator van (grafiek)projecten.
15. Marjolein Calon, woont in Eindhoven.
Marjolein Calon is in het dagelijks leven werkzaam als docent Geschiedenis en Maatschappijleer. Daarnaast is ze daar, als lid van de Deelraad, actief als beleidsmaker en als coördinator van de medewerkerscoaches. Ze heeft naast de studie Geschiedenis ook de Bachelor en Master Kunst- en Cultuurwetenschappen gevolgd waarbij de focus voornamelijk lag op kunstgeschiedenis, o.a. met herkomstonderzoek naar Roofkunst en naar het collectiebeleid van diverse musea. Van 2018 tot 2022 was ze onderdeel van de jury van de Eindhoven Cultuurprijs.
16. Matthijs Hoekstra, woont in Eindhoven.
Matthijs Hoekstra is een strategisch ontwerper en ondernemer. Als medeoprichter van Kickoff Lab, een strategisch ontwerpbureau, helpt hij bedrijven te innoveren. Daarnaast begeleidt hij als docent en coach aan de Technische Universiteit Eindhoven bachelor- en master studenten in Industrial Design. Matthijs is ook ambassadeur voor de Design Intelligence Awards, waar hij bijdraagt aan de groei en promotie van de award in Nederland. Als eigenaar van Studio Hoekstra cureert en organiseert hij innovatieve tentoonstellingen op bijvoorbeeld de Dutch Design Week.
17. Marijn Bril, woont in Rotterdam.
Marijn Bril (zij/haar) is een freelance mediakunst curator en onderzoeker. Met een fascinatie voor digitale cultuur maakt ze tentoonstellingen en discursieve programma’s en schrijft ze essays. Ze heeft programma’s gecureerd voor o.a. IMPAKT Centrum voor Media Cultuur (Utrecht) en CIVA Festival (Wenen) en haar essays zijn gepubliceerd door Instituut voor Netwerkcultuur (Amsterdam).
18. Melody Deldjou Fard, woont in Utrecht.
Is een maker in de creatieve industrie met als belangrijkste expertise film, nieuwe media en design. Belangrijke thema’s zijn voor haar diversiteit en participatie van jongeren. Door opleiding en werkervaring is zij inmiddels ook in beleidsmatige en adviserende werkzaamheden betrokken geraakt.
19. Milou Vogels, woont in Helmond.
Werkt als freelance communicatie-, project-, en eventmanager grotendeels in de cultuur- en fondsenwereld. Milou focust zich op het duurzaam verzakelijken van creatieven met een hopelijk meer ondernemende sector als gevolg.
20. Niels Engel, woont in Oisterwijk.
Na een bachelor autonome beeldende kunst heeft Niels de master in Cultural economics behaald. Hij heeft ervaring als zakelijk leider van verschillende culturele organisaties (met name op het gebied van beeldende kunst, grafische kunst) en als medewerker van diverse landelijke fondsen zoals het Mondriaan fonds en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.
21. Nynke van den Bergh, woont in Maastricht.
Nynke studeerde theaterwetenschap in Amsterdam en werkt als freelance regisseur van met name muziektheater, onder meer bij Opera Nijetrijne. Ze is lid artistieke leiding van Boven Water Muziektheater, een muziek theatergezelschap voor kinderen. Tevens werkt ze als docent ‘acting technique’ aan het conservatorium Maastricht.
22. Pepijn Reeser, woont in Eindhoven.
Pepijn is historicus, conservator en auteur. Hij werkt als tentoonstellingsmaker voor onder andere het Limburgs Museum en het Amsterdam Museum. Zijn expertise betreft musea, erfgoed, geschiedenis en de letteren.
23. Raenys Martis, woont in Heerlen.
Raenys heeft commerciële economie gestudeerd en is directeur van Klasse Apart Events. Hij werkt vooral aan het organiseren en uitvoeren van projecten en evenementen waar urban culture een belangrijk onderdeel van is. Voorbeelden daarvan zijn Heerlen Murals en Haarlem Icons.
24. Stefan School, woont in Eindhoven.
Stefan School is een professional in de culturele sector en heeft ervaring in de muziekindustrie (poppodia & evenementen). Hij heeft als expertise talentontwikkeling en cultuureducatie. Momenteel werkt hij bij de Pul in Uden als junior programmeur en als vrijwilligerscoördinator.
vacatures
Voor de Cultuurraad zijn we op zoek naar nieuwe leden. De hele vacature vind je hier.