Direct naar content

Eindhoven heeft een nieuw groots opgezet cultureel programma, speciaal voor jongeren. Het programma bestaat uit zes culturele weekenden en daarnaast een doorlopend programma van diverse workshops, rondleidingen en bijeenkomsten, waar jongeren door het jaar heen aan deel kunnen nemen. Jong Cultuur Eindhoven start met een openingsweekend van 29 augustus tot en met 1 september, met als hoogtepunt een muzikale sessie in het Muziekgebouw met rapper Miggs, Denvis en de RaRa Roadshow. Daarnaast staat er een guerrilla-actie, een museale rondleiding, een theatervoorstelling en diverse workshops op het programma. De toegang is gratis voor jongeren van 14 t/m 27 jaar. Het jongerenprogramma is een initiatief van Cultuur Eindhoven en het programma wordt aangeboden in samenwerking met zeventien culturele organisaties. Het volledige programma staat op jongcultuureindhoven.nl.

Jong Cultuur Weekend 01 – Miggs, Denvis and many more
Van donderdag 29 augustus tot en met zondag 1 september kunnen jongeren op verschillende locaties gratis binnenwandelen en deelnemen aan het programma. Op donderdag is dat een workshop techniek in De Ontdekfabriek en een workshop instrumenten maken bij Denvis ‘De Instrumentendokter’. Op vrijdagavond is er een exclusieve theatervoorstelling ‘Held in Blauw’ in Het Hornemann Huis in het Designhuis. Op zaterdag start de ruimtelijke guerrilla actie ‘Maak Eindhoven mooier’ op het Stationsplein, waarbij de openbare ruimte tijdelijk creatief aangekleed wordt als een pop-up interventie. En op zaterdag is er voor jongeren een gratis rondleiding in het Van Abbemuseum van de tentoonstelling ‘Eindhoven: a HipHop story’. En als laatste op zondag is er als hoogtepunt de muzikale sessie ‘Work it!’ van 16.00 tot 20.00 uur in de M van het Muziekgebouw. Met rapper Miggs, onder begeleiding van Denvis en ter plaatse live uitgezonden via de RaRa Roadshow van RaRaRadio. Het onderdeel ‘Work it!’ zal tijdens ieder Jong Cultuur Weekend in de M plaatsvinden met een muzikale insteek. Tijdens deze sessies staan ook de jongeren zelf op het podium.

Het volgende Jong Cultuur Weekend 02 vindt plaats van 26 t/m 29 september, met onder andere een schrijverskamp voor jonge rappers, muzikanten en woordkunstenaars bij Pitstop Jongerencentrum en de Bacchanalia party, een feestje van muziek, kunst en performances door Keukenconfessies.

Jong Cultuur Talent
Naast de weekenden wordt er in dezelfde periode een doorlopend programma aangeboden van workshops. Denk aan: radio maken, muziekworkshops, schrijf- en woordkunsten, fotografie, film, animatie, design, techniek, de kunst van het exposeren en meer. De eindresultaten van al deze activiteiten zullen weer te zien of te beluisteren zijn tijdens de Jong Cultuur Weekenden.

Deelnemende organisaties
De organisaties die met elkaar het programma opzetten en uitvoeren zijn: Muziekgebouw Eindhoven, RaraRadio, Tante Netty, Eindhoven Maatjes, Hildegard Hick Fotografie, Het Hornemann Huis, Switch Jeugdzorg, Foundation We Are, Keukenconfessies, De Ontdekfabriek, DEMO Eindhoven, De Fabriek, Pitstop Jongerencentrum Eindhoven, CKE, LAB-1, Van Abbemuseum en Denvis.

Initiatief
Cultuur Eindhoven wil met deze uitbreiding van culturele activiteiten de deelname van jongeren aan cultuur in de stad een extra impuls geven. In Eindhoven komen jongeren op verschillende plekken samen om cultuur te maken en te beleven. Echter komen deze groepen of plekken niet voldoende met elkaar in verbinding en dat wil Cultuur Eindhoven met dit programma veranderen. Met een financiële impuls die mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van OCW, wordt het programma verbreed en wordt er een extra boost gegeven aan jongerencultuur.