Direct naar content

Stichting Cultuur Eindhoven maakt de genomineerden bekend voor de Eindhoven Cultuurprijs 2024. Er zijn drie genomineerden per categorie. De genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn: Frino, Oortwolk en Queer040. De genomineerden voor de Waarderingsprijs Organisatie zijn: BASTA! Toneel, Studio Giftig en Kelderman en Van Noort. De genomineerden voor de Waarderingsprijs Individu zijn: Hildegard Hick, Tarek Beshta en Bart van Dongen. Op 28 oktober wordt in de Effenaar tijdens de uitreiking duidelijk wie de prijzen in ontvangst zullen nemen.

Impactvol voor Eindhoven
De negen genomineerden zijn door de jury van de Eindhoven Cultuurprijs geselecteerd. Ruim 200 mensen hebben maar liefst 51 verschillende organisaties, makers en initiatieven genomineerd. De jury heeft bij haar keuze gelet op de onderscheidende eigenschappen en impact van de aangedragen partijen. Voorzitter Yasin Torunoglu: “De jury heeft een enorm breed palet van genomineerden mogen ontvangen en is trots op al deze inzendingen. Ieder initiatief, organisatie of individu is op de shortlist geplaatst vanwege hun innovatieve kracht, maatschappelijke bijdrage en vermogen om de culturele identiteit van Eindhoven te versterken en verder te ontwikkelen.”



Verrassing
Op maandag 16 september verrasten we de genomineerden met een brunch bij Fifth. Bekijk hieronder de video waarop zij te horen kregen dat ze genomineerd zijn voor de Eindhoven Cultuurprijs 2024:



Genomineerden Stimuleringsprijs
De Stimuleringsprijs wordt uitgereikt aan een instelling, maker of initiatief die korter dan vijf jaar bestaat en een bijzondere belofte voor cultuur in Eindhoven is.
Frino combineert humoristische teksten met catchy beats, waarin ze reflecteren op wat het betekent om Brabander te zijn. Hun stijl, die ze zelf omschrijven als "Brabohop," bestaat uit een mix van hiphop, Brabantse dialecten en energieke optredens. Oortwolk is in korte tijd uitgegroeid tot een onmisbare speler in het Eindhovense theaterlandschap. Het gezelschap, dat vorig jaar ook was genomineerd, maakt voorstellingen die gericht zijn op kinderen en inmiddels ook op volwassenen. Queer040 is een invloedrijke organisatie die een onmisbare rol speelt in het bevorderen van inclusiviteit en zichtbaarheid binnen de LHBTQIA+ gemeenschap in Eindhoven. Door hun diverse activiteiten en evenementen biedt Queer040 een veilige en ondersteunende ruimte waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun verhalen kunnen delen.

Genomineerden Waarderingsprijs Organisatie
De Waarderingsprijs Organisatie wordt toegekend aan een organisatie met een aantoonbare staat van verdienste. BASTA! Toneel is al meer dan 30 jaar een begrip in Eindhoven. Deze onvermoeibare en enthousiaste groep van maakt toneelspelen zo laagdrempelig mogelijk, zodat iedereen die het toneel op wil dat ook kan. Studio Giftig is een kunstenaarsduo die bekendstaan om hun hyperrealistische en surrealistische muurschilderingen. Het Muziekgebouw, CKE-gebouw en de Nieuwe Emmasingel zijn enkele voorbeelden waar hun kunstwerken op te vinden zijn. Kelderman en Van Noort (KEVN) is een verzamelplek met een café/restaurant, studio’s, ateliers en een expositieruimte voor makers. Vorig jaar werden ze ook al genomineerd, waaruit blijkt dat ze onmisbaar zijn voor makers en bezoekers die graag laagdrempelig kunst en cultuur willen beleven.

Genomineerden Waarderingsprijs Individu
De Waarderingsprijs Individu wordt toegekend aan een maker met een aantoonbare staat van verdienste. Hildegard Hick is een Nederlandse fotografe en kunstenaar die zich richt in haar werk op het zichtbaar maken van verborgen of ongebruikelijke elementen in alledaagse situaties. Tarek Beshta is een schilder en kunstenaar die met verschillende technieken speelt. Zijn stijl balanceert tussen realisme en abstractie, waarbij hij de kijker uitdaagt om te bepalen wanneer een verzameling verfstreken nog een gezicht vormt. Bart van Dongen is een componist, muzikant en conceptueel kunstenaar die we in Eindhoven vooral kennen van zijn Paviljoen Ongehoorde Muziek. Bart biedt een platform  waar nieuwe geluiden en ideeën kunnen floreren.

Over de Eindhoven Cultuurprijs
De Eindhoven Cultuurprijs wordt dit jaar voor een achtste keer uitgereikt. De uiteindelijke winnaars zullen gekozen worden door de jury. Deze bestaat uit de voorzitter Yasin Torunoglu (voormalig wethouder wonen, wijken en ruimte), oud-prijswinnares van de Waarderingsprijs 2021 Iris Penning (stadsdichter en singer-songwriter), Leontine Heuvelmans (eigenaar Vielgut), Tom Loois (maker) en Mark van Rijt (directeur Private Banking & Wealth Management ING). De prijs per categorie bestaat uit een geldbedrag van €8000. De prijzen worden 28 oktober tijdens een feestelijk evenement uitgereikt in de Effenaar. Meer informatie over de genomineerden is te vinden op de website eindhovenculturalawards.com