Direct naar content
14 juli 2025

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Kelderman en van Noort?

Enigszins verscholen aan de Galileïstraat ligt KEVN (Kelderman en Van Noort). Een bruisende plek waar kunst, lekker eten en drinken en gemeenschapszin samenkomen. Sinds de winst van de Eindhoven Cultuurprijs is er veel gebeurd. We vroegen Erik Slijpen hoe het nu met ze gaat.

“We zijn lekker bezig.”
Het is de toon waarop het gesprek opent. En dat blijkt geen loze opmerking. “We zijn druk bezig met programmeren. Ons team is klein, maar we draaien volle toeren,” vertelt Erik. Tentoonstellingen zijn tot het einde van het jaar ingepland, en daarnaast zijn er ook nog poëzieavonden, samenwerkingen en residencies. De trein dendert, zoals ze zelf zeggen, “gewoon door”.

Wat deed de Eindhoven Cultuurprijs?
Veel. “Het was niet alleen een financiële impuls, maar ook een boost in naamsbekendheid,” zegt Erik. “Vooral bij een doelgroep die ons nog niet kende. We hebben vaste contacten en werelden die we goed kennen, maar er zijn echt nieuwe mensen geïnteresseerd geraakt.” Door de prijs is KEVN als totaalplek zichtbaarder geworden. En dat heeft effect.
Hoewel het niet direct tot meer samenwerkingen heeft geleid heeft de erkenning wél deuren geopend. Makers en bezoekers weten KEVN beter te vinden. En het geld? Dat vloeide direct door naar kunstenaars: werkbudgetten voor tentoonstellingen, onkosten, en eerlijke vergoedingen. “Het is letterlijk doorgesluisd naar andere kunstenaars. Er is nu niets meer van over; precies zoals het hoort.”

Groter denken, eerlijk betalen
Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds kan KEVN nu voor het eerst ook grotere programma’s opzetten zoals het estafetteprogramma. “We willen wel zelfstandig blijven opereren en kunnen blijven functioneren. Zodat niet de boel instort als een financiële partner wegvalt. Daarom hebben we ook horeca in ons pand. We verkopen bier, en daarvan kunnen we weer een emmer latex kopen. Maar zo’n bijdrage van een fonds is wel heel tof om nieuwe dingen te doen en events grootser aan te pakken.” Fair Pay is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Kunstenaars verdienen een eerlijke betaling, en daar maakt KEVN zich hard voor.

En de toekomst?
Die speelt zich vooral achter de schermen af. “We roepen liever niet te veel,” lacht Erik. “Maar kom vooral naar de tentoonstellingen.” Wel dromen ze van een vervolg op hun estafetteprogramma: kunstenaars die twee weken lang in residentie werken en waarbij bezoekers binnen kunnen wandelen en gesprekken aan kunnen gaan met de makers. “Dat is voor iedereen waardevol — makers kunnen focussen, en wij bouwen een diepere band met hen op.” KEVN experimenteert ook met andere formats zoals clubavonden met Rararadio, spoken word, educatietrajecten met o.a. Summa College, EMOVES en MU.

Tweede nominatie? Die voelde goed.
In 2023 was Kelderman en van Noort ook al genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs. Toch verwachtten ze niet te winnen. Ze waren dan ook enorm verrast met de winst. “Het voelde echt als erkenning. Dat we gezien worden, dat wat we doen opvalt en ertoe doet.” In het café hangt de Cultuurprijs inmiddels vol in het zicht. Prominent. En trots. “Want zo’n plek als deze móét er gewoon zijn in de stad.”

Een kijkje nemen bij Kelderman en van Noort?
Vrijdag 11 juli opent de expositie van Daan Rietbergen
Donderdag 17 juli vindt er een editie van Losse Eindjes plaats
Vrijdag 18 juli is er een Opening Expo van Estafette
Meer informatie is te vinden via de website van KEVN

Heb jij een favoriete cultuurmaker of organisatie die je wil nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs? Doe dit dan via www.eindhovencultuurprijs.nl of www.eindhovenculturalawards.com/. Je hebt nog tot en met 20 juli de tijd.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: