Direct naar content
12 augustus 2024

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Het Stroomhuis?

Afgelopen oktober won Het Stroomhuis de Waarderingsprijs bij de Eindhoven Cultuurprijs. Een podium waar vooral de underground scene gevierd wordt en waar iedereen welkom is, waar makers in ateliers aan de slag kunnen en waar bands repeteren. We gaan is gesprek met drie werknemers van het Stroomhuis: Sjors Roeffen, Martijn Claessens en Koen Verhees.

 Op de vraag hoe het met het Stroomhuis gaat wordt kort en krachtig gereageerd: “Het gaat goed’, geven de drie heren aan in koor. Koen vertelt verder: “Er zijn een boel nieuwe jonge mensen bij gekomen die zorgen voor nieuwe impulsen. Zo zijn er nieuwe jonge clubs zoals bijvoorbeeld Folk Punk Take over die allemaal nieuwe concepten opzetten in het Stroomhuis.” Daarnaast zijn er nog steeds vaste programma makers als Barnyard en onszelf onder de naam “Current” die regelmatig shows boeken. Naast veel shows van de Effenaar (waar wij satelliet podium voor zijn) is nu ook Dynamo met een eerste show die bij ons wordt gehost toegevoegd. Martijn voegt toe: “Er waren ook wel wat initiatieven weggevallen, dus die nieuwe aanwas was wel nodig. Maar het loopt nu goed en de agenda wordt mooi gevuld.”

Dat de Eindhoven Cultuurprijs daar een rol bij heeft gespeeld weten de heren wel zeker, zo vertelt Martijn: “door de Eindhoven Cultuurprijs hebben we een breder publiek aangesproken die we voorheen helemaal niet bereikten. Het heeft gezorgd voor nieuwe vrijwilligers en je ziet dat we toegankelijker er door zijn geworden. Voorheen zaten we toch vooral in onze eigen bubbel en bereik je vooral de mensen die je al kent. De prijs heeft dat een beetje opengebroken en je ziet dat er veel meer crossovers zijn. Mensen gaan niet meer alleen naar hun eigen feestje, maar zijn ook benieuwd naar wat er op een andere avond gebeurt.”

Koen, Sjors en Martijn zijn ook blij met het prijzengeld dat bij de prijs kwam kijken: “Het bood ons eigenlijk vooral wat ademruimte. We hebben er ons nieuwsjaarsfeest voor kunnen organiseren en in het weekend van 13/14 juli hebben we zelf twee dagen georganiseerd wegens Stroomhuis’ 25 jaar bestaan. Ook dat hebben we kunnen organiseren met behulp van het prijzengeld. Daarnaast hebben we in ons pand geïnvesteerd door spullen te vervangen en muurschilderingen laten maken door de interne mensen van de ateliers. Ook hebben we materialen kunnen kopen voor de ateliers. Gevolg is dat er veel meer bedrijvigheid, aandacht en mankracht is in de ateliers en dat ze met hun zeefdrukken op festivals staan als Down the Rabbit Hole, binnenkort op de Olympische Spelen en op de MTV Awards te vinden zijn.”

Martijn vertelt nog dat hij enorm verrast was met het feit dat ze de Cultuurprijs wonnen: “Ik dacht als we dan een prijs zouden winnen dat dat in ieder geval niet een juryprijs zou zijn. Het was echt een enorme aangename verrassing. Het biedt de bevestiging dat we in Eindhoven er mogen zijn en moeten zijn. En daar zijn we enorm trots op dat wij dat niet alleen zelf zo vinden. Los van de stempel ‘Eindhoven Cultuurprijs winnaar’ die we eigenlijk niet gebruiken, zien we dat de financiële impuls binnen onze organisatie voor een beetje professionalisering heeft gezorgd en dat de buitenwereld ons betrouwbaarder vindt en nieuwe organisatoren of vrijwilligers ons makkelijker lijken te vinden.”

De toekomst zien de mannen dan ook rooskleurig in voor het Stroomhuis, maar ze zien wel ontwikkelingen die ze enigszins zorgen baart op het gebied van de jonge bandjes-scene in Eindhoven: “Los van dat wij binnen ons team nieuwe aanwas zien, loopt het bij het programmeren van bandjes wel echt achter. Als we een event of programma boeken, dan zetten we er ook heel graag jonge Eindhovense bands bij, maar die zijn bijna niet meer te vinden of ik heb ze dat jaar al geboekt. Bij deze dan ook de oproep aan jongeren om een instrument op te pakken en te gaan spelen.  De voorzieningen in Eindhoven zijn ook veel te beperkt voor dit soort jongeren. Ze kunnen eigenlijk nergens terecht. Wij bieden een podium en ons repetitiehok zit ramvol. Er zijn gewoon meer plekken nodig waar jongeren ook fouten mogen maken en kunnen proeven aan het bandleven. Koen en Martijn knikken samen: “In een band zitten is namelijk het mooiste wat er is.”


Heb jij een favoriete cultuurmaker of organisatie die je wil nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs? Doe dit dan via www.eindhovencultuurprijs.nl of www.eindhovenculturalawards.com/. Je hebt nog tot en met 18 augustus de tijd.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: