Direct naar content
15 juli 2024

Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Eindhoven Ballroom Functions?

Afgelopen oktober won Eindhoven Ballroom Functions de Stimuleringsprijs binnen de Eindhoven Cultuurprijs. Het collectief biedt een veilige plek voor de Ballroom community om te trainen voor de officiële wedstrijden. De ballroom scene is een van oorsprong Afro- en Latijns-Amerikaanse LHBTQ+ scene waarin competities worden gehouden in kunstvormen zoals dans, beauty, fashion, en runway. Stereotype man- en vrouwbeelden worden impliciet ter discussie gesteld. We spreken met Lenka Bachorikova, initiatiefnemer van Eindhoven Ballroom Functions.

Lenka vertelt opgewekt: “Het gaat heel goed met ons en met mij. Ik heb persoonlijk een wat zwaarder jaar gehad. Ik ben 25 geworden en er waren veel veranderingen in mijn leven wat me deed beseffen en reflecteren op mijn leven: wat wil ik nu eigenlijk? De conclusie was dat ik vooral wil blijven dansen en Eindhoven Ballroom Functions helpt me  enorm bij het uiten van mijn passie.” Lenka geeft aan dat alles op haar schouders rust en dat ook wel zwaar kan zijn: “Je merkt dat je niet alles alleen kan doen. Ik heb nu hulp van een goede vriend van me en dat is super fijn. Vorig jaar hadden we bijna elke maand een Eindhoven Ballroom Function en we hebben bredere evenementen kunnen doen dan alleen maar dansen. Zo hebben we ook een avondje pizza gegeten en samen geleerd over de geschiedenis van ballroom. Ook dat vind ik heel fijn. Zo breiden we langzaam uit en wordt ons groepje steeds groter.”

Wanneer we vervolgens in gaan op de Eindhoven Cultuurprijs wordt duidelijk dat het winnen van de Stimuleringsprijs ook zeker heeft geholpen bij de naamsbekendheid en professionalisering van het collectief: ”De prijs is een boost en bevestiging voor ons dat het waardevol is voor andere mensen wat we als Eindhoven Ballroom doen. Het geheel begon voor mij heel natuurlijk; ik was vooral op zoek naar mensen met dezelfde hobby. En je ziet dat het langzaam begon te groeien en dat de prijs het echt een boost heeft gegeven. Voor queer mensen en mensen met kleur betekent het echt iets bijzonders. Die waardering kreeg ik met het winnen van de prijs terug. Dat was heel fijn. Ik had het echt niet verwacht. Nu kan ik met optredens zeggen dat ik de Eindhoven Cultuurprijs heb gewonnen en dat is super leuk. Ik ben er dan ook enorm trots op en ik zie dat helpt bij onze professionaliteit; het komt professioneler over. Ook werken we nu samen met partijen, zoals een filmmaker en Eindhoven Pride, wat we eerder nog niet hadden gedaan. Dat is super tof om mee te maken.”

Het winnen van de prijs zorgde dus voor een boost van waardering en boost van aantal geïnteresseerden. Heeft het gewonnen geld daar nog een rol in gespeeld?
Lenka: “Het geldbedrag van de prijs hebben we eerlijk gezegd nog amper aangeraakt. We hebben al via de ‘Impuls voor Jongerencultuur Eindhoven’ een subsidie gekregen en dat geld hebben we eerst gebruikt voor onze activiteiten. Door die subsidie hebben we regelmatiger kunnen trainen en meer activiteiten kunnen opzetten. We hebben een deel van de Cultuurprijs gebruikt voor outfits van een professionele designer, dus die hebben we ingezet als investering in onze show. Het is gewoon heel fijn om een buffer te hebben zodat we bijvoorbeeld ook de onkosten van dansers (zoals reiskosten) kunnen bekostigen en we een zaal kunnen huren. We hebben nu eindelijk de middelen om dat te kunnen doen. Voor ons betekent zo’n bedrag dus veel.”
 
In de toekomst wil Lenka met Eindhoven Ballroom Functions groeien in professionaliteit, maar niet per se in omvang. Lenka: ‘Voor nu wil ik vooral middelen en tijd stoppen in het professionaliseren. We zijn begonnen als underground movement en dat moet het ook blijven: het hoeft niet groter en commerciëler, maar de kwaliteit moet gewoon goed zijn. We willen dat het community gevoel overeind blijft. Ik wil meer naar buiten treden en  dus meer optredens doen met Eindhoven Ballroom Functions. Daarnaast wil ik de community versterken door meerdere dansers aan te trekken, los van optredens ook workshops en paneltalks te organiseren. We willen iedere danser de kans aanbieden om het semi professioneel te kunnen doen.”

Tot slot wil Lenka nog een oproep doen aan iedereen:
“Om ons beter te maken en te laten groeien moeten mensen vooral komen kijken. Hoe meer mensen, hoe beter! Ook merk ik dat we soms wel wat intimiderend over kunnen komen voor nieuwe dansers. Maar iedereen kan bij ons trainen en we zullen je nooit veroordelen. Ik vind laagdrempeligheid enorm belangrijk, dus ben niet bang om ook mee te komen dansen. Om de maand vanaf september kan je bij ons komen kijken in Dynamo. Eindhoven Ballroom Functions is het beste te volgen op instagram via @eindhoven.ballroom en daar kan je de planning van onze evenementen vinden.’

Heb jij een favoriete cultuurmaker of organisatie die je wil nomineren voor de Eindhoven Cultuurprijs? Doe dit dan via
www.eindhovencultuurprijs.nl of www.eindhovenculturalawards.com/. Je hebt nog tot en met 18 augustus de tijd.

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: