Eindhoven Cultuurprijs winnaars: Hoe is het nu met Rararadio?
Afgelopen oktober won Rararadio de Rabo Publieksprijs van de Eindhoven Cultuurprijs met een ruime meerderheid van het aantal stemmen. Het geld werd geïnvesteerd ter verbetering van de studio, maar afgelopen april sloeg het noodlot toe met een inbraak. We praten met teamlid Twan Hofman, over wat de prijs betekend heeft voor het radiostation en hoe het nu verder gaat.
“De nominatie en de prijs waren een enorme eer en brachten een stukje erkenning. Het betekende veel voor ons en zagen het effect meteen terug aan het aantal luisteraars. Door de steun van al die mensen die op ons gestemd hebben konden we investeren in extra apparatuur en konden we blijven uitzenden. “
Die investering was nodig. Twan: “Rararadio begon als een uit de hand gelopen hobby. Het begon met uitzendingen op vrijdag. Amper twee jaar later maakten we al 6 dagen per week radio, met dagelijks tientallen personen aan de knoppen van de apparatuur.”
Veel apparatuur, waaronder ook oude beestjes met nostalgische waarde, werden in april ontvreemd bij een inbraak. Dat was een enorme klap voor Rararadio, vertelt Twan: “We hadden al geen inkomsten meer door corona, want we konden ons nergens buiten de studiodeur meer manifesteren, en toen gebeurde dit. We hebben echt bij elkaar gezeten om te kijken of we wel verder konden. De Publieksprijs gaf al aan dat we enorm gesteund worden. Na de inbraak werd dat nogmaals duidelijk. Door de vele donaties konden we gelukkig weer nieuwe spullen aanschaffen. Het oude, vertrouwde mengpaneel kregen we natuurlijk niet terug. Het is zoiets als het verliezen van je lievelingstrui. Die is gewoon onvervangbaar.”
Gelukkig durft Rararadio nu weer naar de toekomst kijken: “Rararadio is eigenlijk meer een kunstproject dan een radiostation. We zijn een platform, een open huiskamer waar iedereen terecht kan en waar iedereen gelijk is. Toen ik vorig jaar naar de genomineerden keek van de Eindhoven Cultuurprijs dacht ik nog: goh, die zijn eigenlijk allemaal ook te horen op ons station.” Aan die platformfunctie heeft de prijs ook bijgedragen. “Het winnen van de Rabo Publieksprijs heeft de deuren ook open gezet voor mensen die ons nog niet kenden. Het wordt steeds breder en beter.”
Rararadio wil zichzelf professionaliseren. Daartoe is om te beginnen een nieuw bestuur gevormd. “De stichting heeft nu een democratisch gekozen, vijfkoppig bestuur. We willen onafhankelijk blijven, zonderverlies van ons open karakter. Daarnaast willen we in de toekomst meer ‘leden’ aan ons binden, bijvoorbeeld door een lidmaatschap aan te bieden. Vergelijk het met de tientjeleden van de publieke omroep. Maar eerst moet die corona voorbij zijn. Dan kunnen we mensen ook echt wat extra’s bieden. Hopelijk duurt dat niet al te lang meer. “
Nomineer jouw favoriete cultuurmaker nu voor de Eindhoven Cultuurprijs 2021. Dit kan nog tot en met zondag 13 juni via eindhovencultuurprijs.nl.