Direct naar content
28 september 2020

Presentatie Eindhovens Erfgoed 23 september

Presentatie Eindhovens Erfgoed
Kazerne, 23 september 2020
Door curator Siebe Weide

Een platgegooide stad kijkt niet om. Als inwoner van Rotterdam ken ik dat. Geschiedenis is de ballast die als eerste overboord gaat als de toekomst in duigen lijkt te liggen. Dan is een nieuwe toekomst nodig. Dan moet nieuwe geschiedenis gemaakt worden. Zo ging het ook in Eindhoven afgelopen 75 jaar.

Maar de geschiedenis laat zich niet wegstoppen. Eindhoven is een van de oudste steden van ons land. Je ziet het er niet meteen aan af. De stad kent echter verschillende organisaties die zich inzetten om die geschiedenis voor haar bewoners te bewaren en te tonen. Ze zorgen voor archieven, de archeologie, monumenten en museale collecties. Zij staan voortdurende voor de uitdaging: Hoe vertaal je de wereld van vroeger naar de wereld van nu?

Cultuur Eindhoven wil hen daarbij helpen en vroeg mij begin dit jaar om als Curator een programma voor Eindhovens Erfgoed te begeleiden. Samen interesseerden we zeven erfgoedorganisaties om mee te doen, en hebben we een open call uitgedaan waar 17 ontwerpbureaus op afkwamen, waarvan we, na een middag speeddates in maart, zes wisten te koppelen tot vier teams met erfgoed organisaties.

Afgelopen woensdag werden in de Kazerne de vier projecten gepresenteerd aan de Wethouder Erfgoed Rik Thijs en drie gemeenteraadsleden. Vier projecten die de geschiedenis van Eindhoven op een nieuwe eigentijdse en vooral Eindhovense manier beleefbaar maken. Vier plannen die de geschiedenis straks op straat laten zien, voor iedereen die passeert en die oog heeft voor de omgeving.



Ik stel ze even aan u voor:
Panorama Eindhoven / Eindhoven Museum – Florian Visser Site Stories
Het Eindhoven Museum heeft onder de titel Museum door de Stad de afgelopen jaren de zes wijken van de stad bezocht en onderzocht. Nu is de zevende aan de beurt: Eindhoven zelf. Florian de Visser heeft een eigentijds Panorama bedacht om het resultaat van die zoektocht te presenteren. In één pirouette is de recente geschiedenis van de stadswijken te zien.



Parels van Eindhoven / Eindhoven in beeld – Atelier Mats

Een grote schat aan foto’s van het alledaagse leven in Eindhoven is te vinden bij de vrijwilligersorganisatie Eindhoven in beeld. Met behulp van Atelier Mats gaan die foto’s de straat op, naar de plek waar ze genomen zijn, als tijdscapsules, en voorzien van iemands persoonlijke herinnering aan die plek. Als Parels worden die over de stad uitgestrooid. Iedereen kan er zijn herinnering aan toevoegen, met foto en al.



De schoonheid van de wederopbouw / Wederopbouw Eindhoven – Atelier van Asseldonk
De schoonheid van de wederopbouw wordt niet altijd gezien. Maar wie goed kijkt ziet prachtige ornamentiek en grafische vormgeving in materiaalgebruik. Dit is wat stichting Wederopbouw en Atelier van Asseldonk willen laten zien, door die schoonheid te vertalen in een eigentijds reliëf dat dienst als bron voor toepassingen in de openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld nieuwe putdeksels in de Demer.



Portaal naar het verleden / Team Archeologievereniging Kempen en Peelland, Eindhoven Museum, Henri van Abbe Stichting, Regionaal Cultuurhistorisch Centrum Eindhoven en Wederopbouw Eindhoven – MaMa producties, Studio Speciaal en Luis Ferreira. – kortweg
Denkt u zich eens in: u staat op de Markt voor een hoge open poort, u ziet op de grond opeens de plattegrond van Eindhoven in de 16e eeuw, en als u ernaar loopt komt het tot leven. Het nodigt u uit uw smartphone erbij te pakken en u ziet daarop opeens door die poort het verleden van Eindhoven. Dat is in essentie wat de vijf erfgoedorganisaties samen met de drie ontwerpers willen bereiken. En als het even kan hoopt men het zelfs zo ver te brengen dat men de toekomst kan laten zien, als men door de poort heen wandelt.



Komende maanden gaan we de resultaten terugvinden in de stad, voor iedereen om te zien en te beleven. Op het Stadhuisplein, de Markt, in de Demer of op elke denkbare hoek van de stad. Hou de straat in de gaten, voor je het weet sta je oog in oog met de geschiedenis.

Siebe Weide
Curator Eindhovens Erfgoed

fotografie: Ruud Balk

terug naar het overzicht

Gerelateerde artikelen: